Monday, June 22, 2009

Амбиции в действие


Glory, Rayna, Grima


Според плановете на фондация "Очи на четири лапи" през тази година ще бъдат обучени 28 кучета-водачи на незрящи хора

Екатерина Тотева, БТА

През тази година ще бъдат обучени 28 кучета-водачи на незрящи хора, а през 2010 г. - 40, съобщи председателят на фондация "Очи на четири лапи" Албена Алексиева на учредителния форум на клуб "Кучето-водач: стопани и приятели".

Кучето-водач не е просто средство, подпомагащо придвижването на незрящите, то ги прави независими от другите хора, каза руският инструктор - първа категория, Алексей Шиманаев. Той е обучил български инструктори на кучета-водачи, които са подготвили и предали шест кучета за незрящите българи. Досега обучените кучета са общо 14.


Вихър Пеев има от шест месеца куче-водач с име Бари М-Тел. Най-важното за мен е, че досега живеех сам, а вече си имам другар, разказа стопанинът на Бари. Където и да отида с него, вратите са ми отворени, в НОИ ме обслужиха с предимство, в
поликлиниката - също, това куче-водач няма цена, каза Пеев. По думите му Бари обича градския транспорт и винаги знае къде и как да застане, че да не заема много място.

Не са такива обаче впечатленията на Димитър Трифонов от Пловдив. Преди два-три дни при опит да се качи със своето куче-водач - Елза М-Тел, водачът на автобуса го наругал. Добре, че пътниците ме защитиха, казва стопанинът на Елза.


"Ей, малката, къде с този помияр, то за нас няма място, тя с куче тръгнала", цитира Райна Маджарова реплики на пътници в градския транспорт в София. Райна е студентка в УНСС трета година в специалността "Икономика на съобщенията" и има куче-водач - Грима М-Тел, от една година. За нея най-ценното е самостоятелността, която е получила благодарение на Грима. С Грима ходим заедно на лекции, колеги и преподаватели се радват на кучето, първата работа на състудентите ми е да
наобиколят Грима и да започнат да я галят, разказа Райна.




Клуб на кучетата водачи

Grima, Kiril, Glory

Цветелина Атанасова, БНТ

14 са дипломираните кучета водачи на незрящи хора у нас. Те живеят в различни краища на страната, но днес се събраха за учредяването на клуб - "Кучето водач - стопани и приятели". Той е част от поректа "Повишаване капацитета при предоставянето на социална услуга в общността" на фондацията "Очи на четири лапи" и се финансира от държавата .

За година съвместно съжителство стопанин и куче са станали повече от приятели.

Кирил Кирчев: "Тези лабрадорите много бързо се привързват към човека и към близките, особено, когато кучето е обичано са изключително привързани и не минава без умиване с език".

Албена Алексиева: "Кучето водач гарантира независимостта и свободата на предвижване на своя сляп човек, преценява всички предпядствия по пътя вместо него и ги избягва по възможно най-сигурния начин".

За момента 14 са дипломираните кучета, но вече има и ново попълнение. Лабрадори и голдън ритривъри са двете породи, които умело заместват очите на своите стопани. До първата си година кученцата се гледат в приемни семейства, след това тръгват на училище.

Антония Рикова - инструктор: "Следва един период от 6 до 8 месеца, в който кучето е напълно готово, за да бъде предадено на незрящ човек".

Обучението продължава съвместно с бъдещия стопанин. Около 15 хиляди лева излиза пълният цикъл, но незрящите ги получават срещу символичния 1 лев. До края на годината още 14 ще бъдат щастливците, които ще имат до себе си четирикрак водач.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home