Monday, February 26, 2007

На първа страница - 4 / Front page - 4 / À la une - 4



Мартина Маринова: В България има само две кучета водачи на слепи

23 февруари 2007 | 17:49 | Агенция "Фокус"

София. В момента в България работят само две кучета водачи на слепи. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” инструкторът в училището за кучета водачи за слепи Мартина Маринова. “Слепите хора в България са около 18 000 души, от които около 2000 души могат да получат кучета водачи”, посочи Маринова. Тя обясни, че незрящите, които получават кучета водачи трябва да отговарят на няколко изисквания-да не боледуват, да нямат двигателни и психически увреждания, да не боледуват от диабет, трябва да са в активна възраст.
“Все още държавата не отпуска средства за кучетата водачи, тъй като не ги разглежда като помощни средства, каквито ползват инвалидите, хората, които имат затруднения със слуха и т.н.”, каза още Маринова и допълни, че независимо, че кучетата са живи същества, те помагат на незрящия стопанин, също както инвалидната количка на един човек с двигателни проблеми.
“Отскоро в закона присъства текст, в който се казва, че кучетата водачи могат да влизат с техните стопани в административните и обществените сгради. Сами разбирате, че човек, отишъл до банката с инвалидна количка, няма да я остави отвън, както изискваха институциите от нас-да оставяме кучетата навън”, бе категорична Маринова.
Галина ГИРГИНОВА

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home